Jumaat, 19 Jun 2009

Persahabatan: Perempuan Tak Boleh Kawan Dengan Lelaki...?

Persahabatan: Perempuan Tak Boleh Kawan Dengan Lelaki...?

Persahabatan berputik dari kepercayaan daripada seorang teman kepada teman yang lain. Persahabatan boleh dibina dengan satu perkataan iaitu CINTA dan juga boleh dimusnahkan dengan satu perkataan yang juga CINTA.

Cinta sesama sahabat lain maknanya dengan cinta antara kekasih. Alangkah indahnya persahabatan kita andai kita ikhlas untuk berkawan dengannya dan bukan ada niat yang lain. Dengan kalimat cinta yang membawa niat lain mampu memusnahkan persahabatan yang kita bina. Sebab itu ramai yang menyatakan:

~Friendship can never be a lover, But Lover can be a friendship~
Dalam bersahabat antara lelaki dengan perempuan, kita perlu menjaga mata, hati, tutur kata dan perlakuan. Kerana fitrahnya lelaki akan tertarik dengan wanita dan wanita juga pasti tertarik dengan lelaki. Bukan perkara yang ajaib sekiranya kawan lelaki akan jatuh cinta dengan kawan wanitanya. Dan ternyata perkara ini pasti melukakan hati wanita tersebut. Melainkan mereka sama-sama menjalinkan hubungan persahabatan atas dasar untuk mengenali diri masing-masing dan seterusnya menuju perigkat yang lain lagi.
Hormat, Ikhlas...Dua perkara penting dalam bersahabat antara lelaki dan wanita. Tidak salah untuk berkawan berlainan jantina. Cuma janganlah sampai timbul niat-niat nakal. Daripada niat-niat terpesong ini bermulalah dengan permainan perasaan. Kedua mereka akan bermula dengan permainan kata dengan SMS. Dari biasa menjadi luar biasa.
Bercinta pada asasnya tidak salah. Yang membuatkan salah apabila kedua-dua pihak menjurus kepada perlakuan sumbang samaada yang terlihat mahupun yang tersembunyi. Adalah lebih baik mengambil langkah yang lebih selamat iaitu menjaga mata dan hati daripada fitnah ini.
Andai kedua-dua sudah suka sama suka, makanya kahwin sahaja. Jika belum mampu dan ibubapa masih tak izinkan, makanya tak usah bercinta. Tahan-tahan saja ya. Minta pada Allah agar hati kita ini dijaga, tidak diberi fitnah itu.
Semoga kita semua selamat daripada fitnah persahabatan dan dijaga dari fitnah percintaan yang belum tentu masa depannya.
~Maaf ya, kalau ada yang tersilap. Saya ini manusia biasa~

Tiada ulasan: