Sabtu, 13 Jun 2009

Kahwin: Jangan Pandang Sebelah Mata

Kahwin: Jangan Pandang Sebelah Mata

Wah, kacaknya dia!
Dia kaya. Aku mahukannya.
Bergayanya dia. Pasti untung sesiapa yang memilikinya.

Eww, tak naklah dia tu! Dahlah tak handsome, miskin pulak tu.
Aw, nerd nya. Siapalah yang malang yang akan jadi pasangannya?

Alahai, memilih sangatlah. Tak kira lelaki mahupun wanita menyukai sesuatu dengan hanya melihat sahaja. Yang cantik dan kacak pasti menjadi pilihan. Yang kurang manis letak ke tepi. Yang kaya dipandang tinggi. Kalau setakat cukup-cukup makan, lupakan saja!

Aik, janganlah macam tu. Tak semua sempurna.

~Dari 'Abdullah bin Umar r.a., Rasulullah saw bersabda: "Wanita, rumah dan kuda, ada segi-seginya yang tidak baik."

See!Tak semua sempurna...Mari kita renung-renungkan hadis di bawah...

Dari Sahl r.a., katanya: Ada seorang laki-laki lewat di depan Rasulullahsaw. Rasulullah saw bertanya kepada para sahabat baginda: "Bagaimana pendapatmu tentang laki-laki ini?" Mereka menjawab: "Orang ini, kalau ia meminang, pinangannya hendaklah diterima. Kalau ia minta tolong, harus ditolong. Kalau ia berbicara, harus didengar." Rasul diam saja mendengar jawapan itu. Setelah itu lewat pula seorang laki-laki Islam yang miskin. Rasul bertanya lagi: "Bagaimana pendapatmu tentang orang ini?" Merek menjawab: "Orang ini kalau meminang jangan diterima, kalau ia minta tolong jangan ditolong, kalau ia bericara jangan didengar." Lalu Rasulullah saw berkata: "Orang ini lebih baik dari sepenuh bumi orang seperti tadi".
~Sahih Bukhari~

Makanya, kita tidak boleh menilai baik dan buruk seseorang itu hanya kerana luarannya sahaja. Yang cantik jangan dipuja. Yang jelik jangan dihina. Yang kaya jangan dipandang mulia, yang miskin janganlah dicerca...Sama-sama ada lebih, adalah yang kurang. Kita mesti terima seadanya.

Tiada ulasan: